Påsktårta
Ingredienser
Tårtbotten
4 ägg
Strösocker
Lailas blå Mjölmix
2 tsk bakpulver
Smör och Mjölmix till formen
Lemon curd
50 g smör
2 dl strösocker
2 citroner
2 äggulor
Vaniljkräm
3 äggulor
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
1 ½ msk majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vaniljsocker
Fyllning och garnering
8 dl vispgrädde
Lemon curd
Vaniljkräm
Gul hushållsfärg
Påskgodis
Instruktioner
- Tårtbottnen görs med principen ”tre lika”. Ta fram tre likadana glas. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset med lika mycket mjölmix. Blanda ner 2 tsk bakpulver i glaset med mjölmix.
- Vispa äggen och strösockret vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner mjölmixen blandad med bakpulver och vänd försiktigt ihop till en smet.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med mjö
- Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr. Låt svalna och skär sedan kakan i tre tå
- Gör lemon curden till fyllningen: Skrubba citronerna och riv skalet från en citron fint. Pressa ur totalt 1 dl saft ur båda citronerna. Koka upp citronsaft, de rivna citronskalen, socker och smör i en kastrull. Vispa ner äggulorna i kastrullen och låt sjuda under vispning tills det tjocknar, ca 5-10 minuter. Låt svalna.
- Gör vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör sedan ner vaniljsockret. Ställ kallt en stund.
- Vispa grädden.
- Lägg den nedersta tårtbottnen på ett tå Blanda lemon curden med lite av den vispade grädden och bred den över bottnen. Lägg på nästa tårtbotten och bred över vaniljkrämen. Droppa i några droppar gul hushållsfärg om du vill ha vaniljkrämen gulare.
- Lägg på den sista bottnen och bred ut ett tunt lager grädde över hela tå
- Färga resten av den vispade grädden med gul hushållsfärg till önskad gul nyans. Spritsa grädden i ytterkanterna ovanpå tårtan och runt tårtans kanter. Garnera med valfritt glutenfritt påskgodis i mitten av tårtan.