Lailas lantbröd

Lailas lantbröd

Ingredienser

2 st

Lailas Gul             475g (8,5 dl)

Rismjöl                 25g (2 msk)

Salt                       15g (2,5 tsk)

Jäst                       12,5g ( ¼ pkt)

Vatten                  350g (3,5 dl)

Margarin (mjölkfritt)   25g

Ljus Sirap            70g (4 msk)

Instruktioner

  1. Sätt på ugnen på 275˚C över & undervärme (250˚C varmluft)
  2. Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en bunke.
  3. Smält margarinet och låt det svalna.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna, smält avsvalnat margarin och sirap till bunken och knåda degen väl. Degen är färdig när den är välblandad, mjuk, lite klibbig på ytan men släpper ganska enkelt från bunken. Låt vila under bakduk i ca 5 minuter.
  5. Mjöla arbetsytan lätt. Dela degen i två bitar, forma till runda bollar och rulla ut till ganska korta bröd.
  6. Fukta brödens ovansida genom att trycka dem lätt mot en fuktad bakduk och toppa sedan med fröer eller rismjöl. Snitta ytan lätt med en vass kniv.
  7. Placera på en ugnsplåt och täck över med plastfolie. Låt jäsa cirka en timme i normal rumstemperatur. När degytan fjädrar tillbaka när du trycker lätt på den så är bröden färdigjästa.
  8. Ta bort plastfolien försiktigt och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 225˚C (200˚C varmluft) och grädda i 19-20 minuter tills de är gyllengula i färgen. Var uppmärksam under gräddningen så att angiven tid och temperatur ger önskat slutresultat även med din ugn.

Låt svalna på ugnsgaller.