Äppelpaj med toscasmet

Äppelpaj med toscasmet

Ingredienser

Pajdeg
275 g (5 dl) Lailas blå mjölmix
90 g (1 dl) strösocker
½ tsk bakpulver
150 g smör

Fyllning
4-5 äpplen
1 msk strösocker
1 tsk Kockens kanel malen
1 tsk Kockens kardemummakärnor

Toscasmet
100 g smör
90 g (1 dl) strösocker
30 g (2 msk) vispgrädde
20 g (2 msk) Lailas blå mjölmix
75 g mandelspån

Instruktioner

  1. Rör ihop de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg, för hand eller i matberedare. Strö lite mjölmix runt om degen och forma till en boll.
  2. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Skala och skär äpplena i skivor.
  6. Fördela äppelskivorna i pajskalet och strö över socker, kanel och mortlade kardemummakärnor.
  7. Blanda smör, socker, vispgrädde och mjölmix till toscasmeten i en kastrull. Låt det smälta ihop i kastrullen på svag värme under omrörning och låt sjuda i några minuter tills smeten tjocknar. Rör ner mandelspånen.
  8. Klicka ut toscasmeten ovanpå äpplena i pajformen.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills pajen fått fin färg.