Äppelkaka med kardemumma

Äppelkaka med kardemumma

Ingredienser

1 kaka

150 g smör
180 g (2 dl) strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk Kockens kardemummakärnor
190 g (3 1/2 dl) Lailas blå mjölmix
15 g (1 msk) vispgrädde
Smör och Lailas blå mjölmix till formen

Fyllning:
3 äpplen
3 msk strösocker
1 1/2 tsk Kockens kanel
1 tsk Kockens kardemummakärnor

Instruktioner

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Mortla kardemummakärnorna (totalt 2 tsk) och blanda hälften av kardemumman med bakpulver och glutenfri mjölmix i en bunke.
  4. Rör ner mjölblandningen i smeten tillsammans med vispgrädden och det smälta smöret.
  5. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter) mjölad med mjö
  6. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  7. Blanda strösocker, kanel och resten av de mortlade kardemummakärnorna på ett fat och vänd äppelklyftorna i sockerblandningen.
  8. Tryck ner äppelklyftorna i smeten tätt intill varandra.
  9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr.

Servera gärna äppelkakan med vispgrädde.