Baka med Lailas
Här har vi samlat våra bästa tips för att din bakning ska bli en ännu bättre upplevelse.
Både smidigare och smarrigare. Och kanske lite roligare också. Håll till godo!
Baka våra knapriga Saffransbiscotti
Baka våra spröda Fröknäcke
Baka våra Gyllene Frallor
Baka våra Sega Cookies
Baka våra Söta Bullar
Bagarens bästa tips
VÄGA & MÄTA
- Resultatet blir bättre om du väger ingredienserna när du bakar, istället för att använda mått.
- Om du hellre vill mäta upp mjölet – ta med en sked och fyll ett decilitermått.
MJÖL & VÄTSKA
- Eftersom glutenfritt mjöl drar åt sig mer vätska än vetemjöl kan du inte ersätta i förhållandet 1:1. Du behöver alltid mindre av det glutenfria mjölet. Hur mycket mindre beror lite på vad du ska baka, men använd gärna vår mjölguide (se längre ner) som vägledning.
- Om degen blivit för torr – tillför lite mer vätska och arbeta degen på nytt. Degen är bra när den ser lite klistrig ut men släpper när man känner på den med en lätt mjölad hand.
KNÅDA & KAVLA
- Glutenfria degar drar åt sig vätska över tid. Låt därför hellre degen vara lite för mjuk efter att du knådat den, så blir den bra när den har vilat.
- Använd lite matolja i handflatorna när du ska rulla dina bullar så går det smidigare.
- Mjöla arbetsytan så går det lättare att knåda och kavla degen, men tänk på att ju mindre extra mjöl du tillsätter desto mjukare och saftigare bullar.
JÄSA
- Täck över degen vid jäsning med plastfolie, det bevarar fukten bättre och det blir fina släta bakverk.
- Undvik drag och kyla när bakverken jäser. Om rummet är kallt och dragigt tar degen längre tid att jäsa.
- Genom att starta ugnen och placera bakplåten på ugnshällen med ett underlägg emellan, kan du snabba på jäsningen.
- Fingerljummet/varm degvätska gör så att jästen aktiveras lättare. Små degar som våra bakmixar kan behöva lite varmare degvätska när det är kall årstid eftersom mjölet kyler ned.
Guide för att ersätta mjöl i dina recept:
- Ersätta vetemjöl med Lailas blå à Använd 90 % av angivet mått vetemjöl.
- Ersätta vetemjöl med Lailas gul à Använd 85 % av angivet mått vetemjöl.
- Ersätta Lailas blå med Lailas gul à Använd 90 % av angivet mått Lailas blå.
- Ersätta Lailas gul med Lailas blå à Använd 10 % mer än angivet mått Lailas gul.
GRÄDDA
- Vi rekommenderar över- och undervärme istället för varmluft när du gräddar dina glutenfria bröd och kakor. Varmluft kan göra att resultatet blir lite torrt.
- Tänk på att alla ugnar är olika. Var uppmärksam under gräddningen så att angiven tid och temperatur ger önskat slutresultat även med din
ugn. - När du bakar bullar: pensla dem gärna med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen, så blir de blankare och mjukare. Det är särskilt bra om de inte penslats med ägg innan gräddningen.
- När du bakar frallor: högre insättningstemperatur ger bättre volym på frallorna och ofta en lite krispigare yta, sänk dock värmen efter en tredjedel av gräddningstiden så de inte bränns.
FRYSA & VÄRMA
- Frys in dina bullar eller kakor på en bricka, separerade från varandra, innan du packar dem i en tätslutande påse eller burk. Då går det fortare och de blir också färskare och finare när du tinar upp dem.
- Frallor och bullar som förvarats i rumstemperatur några dagar blir godare om du först värmer dem i microvågsugn i 15-20 sekunder.